ANPC, avertisment pentru români înainte de Sărbători. La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm carne

Buyer hands with pork meat packages at the grocery store

Buyer hands with pork meat packages at the grocery store

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au făcut recomandări pentru achiziţia produselor din carne şi îi sfătuiesc pe cumpărători să refuze produsele care prezintă culoare şi miros modificate, dar şi pe cele care prezintă aspect de „produs congelat supus decongelării”. De asemenea, consumatorii nu trebuie să cumpere produse expirate şi nici din locuri neautorizate.
„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) face o serie de recomandări, utile în luna decembrie, moment de vârf comercial la achiziţia cărnii şi a produselor din carne. Aşadar: acordati o atenţie deosebită caracteristicilor organoleptice ale produselor şi solicitaţi vânzătorului, când cumpărati carne şi preparate din carne, să vă arate produsele, pentru aprecierea, de la distanţă, a aspectului şi mirosului acestora. Solicitaţi vânzătorului, în cazul în care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, să vă arate eticheta preparatului din carne, pentru a analiza compoziţia și, mai ales, încadrarea acestuia în data durabilităţii minimale”, au transmis comisarii ANPC.
Ei îi mai sfătuiesc pe consumatori să refuze produsele care prezintă culoare şi miros modificate, suprafeţe oxidate și, implicit, aspect de vechi, preparatele din carne care prezintă aspect de „produs congelat supus decongelării”, produs ale cărui proprietăţi, prezintă cu certitudine, modificări faţă de cele ale unuia pentru care s-au respectat condiţiile de depozitare impuse de producători.

ANPC îi avertizează pe consumatori să nu cumpere carne din locuri neautorizate

De asemenea, ANPC mai recomandă şi refuzarea produselor pentru care au îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare, cele care prezintă data durabilităţii minimale modificată sau depăşită, iar la cumpararea produselor alimentare şi, implicit, a produselor din carne, să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul in care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea/siguranţa unui produs.
Totodată, consumatorii mai sunt sfătuiţi să nu cumpăre produse din carne din locuri neautorizate, deoarece comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibara bon de casă cu care să justifice tranzacţia comercială şi riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să le afecteze sănătatea.
„Consumatorii trebuie să acorde o atenţie sporită atunci când achiziţionează produse din carne, atât pentru a se asigura de calitatea acestora, cât şi pentru a preveni eventuale riscuri pentru sănătate. Este esenţial să verificaţi cu atenţie eticheta, să observaţi aspectul şi mirosul produselor şi să refuzaţi orice preparat care ridică suspiciuni privind prospeţimea sau conformitatea. De asemenea, vă încurajăm să cumpăraţi exclusiv din locaţii autorizate şi să solicitaţi bonul fiscal, un document esenţial în cazul în care doriţi să reclamaţi un produs neconform. Siguranţa alimentară este o responsabilitate comună, iar informarea corectă este primul pas în protejarea sănătăţii dumneavoastră”, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC, conform antena3.ro.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *