Consilierul local Ilie Cheșa pune punctul pe „I” : la UTA trebuie să plătim performanța, nu comisioanele și mediocritatea!
Consilierul local Ilie Cheșa, fan al echipei UTA, ridică o problemă importantă în ceea ce privește finanțarea clubului fanion din bugetul local. Și anume, va propune colegilor din CLM introducerea unor criterii pe bază de performanță, atunci când vor fi alocați bani prin proiecte de finanțare spre UTA. Atitudinea fostului viceprimar al Aradului este una corectă, atâta timp cât conducerea clubului, prin vocea și acțiunea lui Alexandru Meszar, conducător de facto, s-a obișnuit să nu aplice pentru licența de cupe europene, visul de zeci de ani al suporterilor arădeni fiind de a-și vedea favoriții din nou în competițiile continentale. Iar UTA chiar putea să aspire la așa ceva, dacă de exemplu în sezonul trecut avea licență, pentru că la final a ocupat locul 7 în play-out-ul din SuperLiga și avea dreptul să dispute acel baraj pentru Conference League.
Episodul pare să se repete și în acest an, când Meszar a declarat acum câteva zile pentru Gazeta Sporturilor că intenționează să nu aplice, din nou, pentru licența de cupe europene. Deși UTA, chiar dacă nu prinde play-off-ul, poate ținti locul 7 și implicit disputarea barajelor de Europa. Se invocă din nou motive puerile, cum ar fi…vacanța sau terminarea contractelor unor jucători. A venit momentul ca și cei de la UTA să înțeleagă că totul se plătește în funcție de performanțe, iar când reușești puțin nu poți primi mult! Iată și ce scrie Ilie Cheșa pe această temă pe contul său de facebook, urmând să vedem cât de receptivi vor fi consilierii locali la această foarte bună și corectă inițiativă:
„UTA merită mai mult! Performanța trebuie răsplătită, nu mediocritatea! Am citit zilele acestea declarația domnului Meszar, care spunea pentru Gazeta Sporturilor că UTA cel mai probabil nu va aplica pentru licența de cupele europene, fiindcă nu se merită, că meciurile se joacă în perioada vacanței, că multe contracte ale jucătorilor se termină. O nouă lipsă de profesionalism, pe care am văzut-o și anul trecut, când echipa a terminat pe locul 7, dar nu a jucat barajul pentru Europa, fiindcă nu avea licență.
An de an, Primăria Arad finanțează clubul UTA din banii arădenilor cu milioane de lei, dar fără nicio garanție că acești bani sunt folosiți pentru a atinge obiective clare de performanță. Nu este normal ca această sumă să fie alocată indiferent de rezultate, indiferent că ne batem la campionat sau la retrogradare!
Finanțarea publică trebuie legată de performanță! Așa cum la drepturile TV există un sistem clar de distribuire a banilor în funcție de rezultate și banii arădenilor trebuie alocați pe criterii de performanță!
Dacă intri în cupele europene, primești o anumită sumă.
Dacă ajungi în play-off, o sumă mai mică.
Dacă termini între locurile 7-12, banii scad proporțional.
Dacă ești la retrogradare, trebuie să existe sancțiuni financiare, adică reducerea substanțială a sumelor alocate.
Același principiu trebuie aplicat și pentru Academia de Fotbal. Trebuie să susținem academia în funcție de promovarea tinerilor la prima echipă, să obligăm clubul să dea o șansă tinerilor arădeni! FRF face acest lucru deja, recompensând cluburile care folosesc constant jucători români în primul 11 sau, obligându-le să introducă tineri români sub 21 de ani.
Voi propune introducerea unor astfel de criterii, pentru proiectele ce vor fi depuse în acest an de către clubul UTA, atât la nivel de seniori, cât și la nivel de Academie! Din banii arădenilor trebuie să plătim performanța, nu comisioane an de an pentru anumite persoane!”