Guvernul extinde programul „Masă sănătoasă” la 500.000 de elevi
Ministerul Educației trebuie să stabilească, până pe data de 1 februarie, numărul preșcolarilor și elevilor incluși în Programul național „Masă sănătoasă”, pentru anul școlar 2025-2026, conform Ordonanței de Urgență aflată pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de astăzi, 28 ianuarie.
Acest program are ca scop promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase printre copiii şi tinerii din şcolile din România, sprijinind astfel participarea lor la educaţie, potrivit Ministerului Educației.
România a avut în 2023 o rată de abandon școlar de 16,6%, cea mai mare din Uniunea Europeană, fiind estimat că circa 23.000 de elevi părăsesc anual timpuriu sistemul de Educație. Un tânăr care abandonează studiile câștigă în medie cu circa 190.000 pe timpul vieții decât unul care își continuă studiile, conform unor estimări recente ale Camerei de Comerț Româno-Americane – AmCham.
Cheltuielile anuale cu abandonurile analizate de AmCham sunt de aproximativ 2,3 miliarde euro anual, adică aproximativ 0,77% din PIB-ul anual al României. „PNMS urmăreşte să creeze motivaţia pentru studiu, să menţină echilibrul socio-emoţional şi să întărească starea de bine a elevilor, contribuind la reducerea abandonului şcolar pe termen lung. Programul realizează aceste obiective prin furnizarea unei mese nutritive şi echilibrate în şcoli”, arată Ministerul Educaţiei, conform stirileprotv.ro.