Peste 90% dintre copiii de la sate au trecut prin cel puțin un episod de bullying în școală
Conform unui studiu recent realizat de World Vision România, peste 9 din 10 copii din mediul rural au fost victimele bullyingului în școli în ultimul an. Sunt date alarmante care arată că violența în mediul școlar nu este doar un fenomen izolat, ci o realitate de zi cu zi pentru mulți elevi.
Potrivit studiului, 93% dintre copiii de la sate au trecut prin cel puțin un episod de bullying în școală. Mai grav, peste o treime dintre cazurile de umilire publică au fost cauzate chiar de profesori, scrie tvrinfo.ro.
Mai mult decât atât, atunci când au semnalat cazurile de agresiune, aproape jumătate dintre copii și părinți spun că nu s-a luat nicio măsură. Asta face ca mulți elevi să nu mai aibă încredere că școala este un loc sigur.
Dar, școala ar trebui să fie un mediu sigur! Undeva la 40% dintre elevii de gimnaziu și liceu nici măcar nu știu dacă în școala lor există un consilier. Iar profesorii? 37% dintre ei spun că nu se simt pregătiți să identifice un copil care este victimă a violenței.
Când un act de agresiune se petrece chiar în incinta școlii, sub jumătate dintre profesori spun că știu exact cum să intervină. Ceilalți se simt neputincioși sau nu sunt pregătiți să acționeze eficient.
Pentru a schimba această realitate, World Vision România lansează programul SAVE – School Anti-Violence Ecosystem, prin care vor fi finanțate 35 de proiecte dedicate prevenirii și combaterii violenței în școli.
Aproximativ 100.000 de persoane – elevi, părinți, profesori și specialiști – vor beneficia direct de inițiativele finanțate prin programul SAVE. Intervențiile vizează toate nivelurile de învățământ și includ măsuri pentru combaterea tuturor formelor de violență: bullying, cyberbullying, violență de gen și agresiuni asupra copiilor cu nevoi speciale.
Bullyingul nu este „o fază” și nici „doar o glumă între copii”. Este o realitate dureroasă care afectează dezvoltarea și încrederea celor mici. Sperăm că aceste programe vor produce o schimbare și că școala poate redeveni un loc sigur, unde copiii învață fără teamă.
Dar schimbarea nu vine peste noapte – este nevoie de implicare din partea tuturor.