Reprezentanții DSP Arad s-au întâlnit cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari
![dsp asistenti](https://www.stirilearadului.ro/wp-content/uploads/2025/02/dsp-asistenti-1024x576.jpg)
Astazi, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Arad, împreună cu directorul executiv Cecilia Irimie, au fost prezenți la întrunirea lunară cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari. Au fost abordate diverse subiecte, precum retragerea prin pensionare a coordonatorului judetean AMC domnul Ciosici Gheorghe, preventia in epidemia de gripa, demararea proiectului ECI 2000 privind incluziunea comunitatilor defavorizate, infiintarea de noi posturi de AMC in fiecare UAT din mediul rural.
Printre temele dezbătute, a fost promovată de asemenea campania națională a lunilor ianuarie-februarie, cu privire la sanatatea mintala, cu tema „Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?”
Potrivit Tabloului Sănătății Mintale în România din 2023, raport al Consiliului Economic și Social al României, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulților din România sunt tulburările de anxietate (3.8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă majoră (2,9% prevalența), datele fiind provenite din studii realizate cu eșantioane reprezentative.
Profilul de țară din anul 2023 în ceea ce privește situația stării de sănătate arată că România înregistrează cea mai scăzută prevalență a afecțiunilor de sănătate mintală în rândul țărilor UE., aspect care se poate datora neînregistrării și neraportării diagnosticelor de tulburare mintală sau de comportament. Cu toate acestea, în România, aproximativ 22.000 de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală.