Peștera Grota Ursului din Moneasa a fost amenajată și se deschide vizitatorilor

pestera moneasa

Peștera Grota Ursului din stațiunea Moneasa a fost amenajată în ultimele luni și va putea fi vizitată de turiști începând de sâmbătă în fiecare weekend, în urma unui parteneriat încheiat între administrația locală și o firmă specializată.
Primarul comunei Moneasa, Constantin Miron, a declarat joi, pentru AGERPRES, că peștera a fost amenajată pentru a fi accesibilă pe o lungime de peste 300 de metri, după ce în anii trecuți vizitatorii au putut intra într-o galerie mai mică, de aproximativ 100 de metri.
‘Am încheiat un parteneriat cu o firmă privată specializată în astfel de activități, am construit în interior platforme și scări pentru un acces ușor. Peștera va putea fi vizitată în weekend-uri și sperăm că va fi o atracție importantă pentru turiști. Pe viitor, avem în plan ca lucrările de extindere a galeriei de acces turistic să fie continuate’, a declarat edilul.
Traseul constă în parcurgerea tunelului de acces și a primei porțiuni din galeria principală a peșterii. Vizitele se fac în grupuri conduse de ghizi, iar turiștii sunt sfătuiți să aibă îmbrăcăminte adecvată, pentru că în interior temperatura este de 10 – 12 grade chiar și vara.
Centrul de Informare Turistică Arad scrie pe site-ul propriu că Peștera Grota Ursului este localizată la circa 500 de metri de centrul stațiunii Moneasa, la o altitudine de 320 de metri.
‘Drenând apa care se pierde în ponoarele din zona platoului carstic Izoi și Brătcoaia (Dosul Varului, Izoi și Săcăriște), peștera, localizată în amonte de izvoarele termale din Moneasa, este izvorul Pârâului Băilor. Peștera are două intrări, una naturală inaccesibilă pentru turiști și una artificială – tunel de acces în peșteră’, se arată pe www.cniptarad.ro.
Turiștii au la dispoziție un magazin de suveniruri, panouri informative despre carst, speologie, speleoteme, ursul de cavernă sau despre oamenii care au trăit în peșteri.
Programul de vizitare va fi de câteva ore în zilele de sâmbătă și duminică, respectiv între 11 și 16. Tariful de vizitare pentru adulți este de 20 de lei, pentru copii de până la 14 ani – 10 lei , în timp ce copiii cu vârsta sub 5 ani au acces gratuit, scrie agerpres.ro.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *