Zeci de medici din Arad au plecat anul trecut în străinătate

Zeci de medici din Arad au cerut, anul trecut, eliberarea certificatelor profesionale curente, necesare dacă vor să profeseze în străinătate, fiind o creștere de aproape șase ori față de anul 2020, în condițiile în care, conform Colegiului Medicilor din Arad, profesioniștii caută țări în care legislația oferă mai multă protecție pentru ei și pacienți.
Președintele Colegiului Medicilor Arad, Simona Borta, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că 40 de medici din județ au solicitat, în 2024, certificatele profesionale curente, iar în primele trei luni din 2025 au făcut astfel de solicitări 27 de medici. Spre comparație, în 2020 au cerut documentul doar șapte medici, iar în 2023 – 21 de medici.
Simona Borta declară că motivele plecării din țară sunt diverse, dar, în general, medicii caută mai multă protecție și stabilitate.
‘Nu putem ști cu exactitate motivele pentru care medicii aleg să profeseze în alte țări, iar fiecare dintre ei are, cu siguranță, rațiuni personale. Totuși, un aspect cert este că aceștia își doresc să își exercite profesia într-un mediu legislativ sigur, atât pentru ei, cât și pentru pacienți. În România, mulți medici se confruntă nu doar cu salarii insuficiente raportate la responsabilitatea meseriei, ci și cu lipsa unei protecții juridice clare în caz de malpraxis sau conflicte legale. De multe ori sunt expuși riscului de a fi trași la răspundere fără a avea mecanisme eficiente de apărare, ceea ce le afectează siguranța profesională și emoțională. La nivel național, Colegiul Medicilor din România a inițiat un demers legislativ pentru o nouă lege a profesiei medicale, precum și pentru o lege a malpraxisului, care să fie integrată în Legea drepturilor pacienților. Însă, fără măsuri concrete și aplicabile, mulți aleg să profeseze în țări unde legislația oferă mai multă protecție și stabilitate’, a declarat președintele Colegiului Medicilor Arad.
Certificatul profesional curent este documentul eliberat la cererea medicului, ori la cererea autorității competente dintr-un alt stat, și cuprinde datele personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitate și competența cu care își poate exercita profesia medicul care deține sau a deținut calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România.