Numărul locuințelor neocupate din România a crescut cu 70%

În România, peste 250.000 de locuințe sunt neocupate, iar acest număr continuă să crească într-un ritm alarmant. Conform datelor oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică, locuințele goale ar putea umple un județ de dimensiunea Brașovului. Creșterea acestui tip de locuințe a fost de 70% între cele două recensăminte, în timp ce numărul total al locuințelor a crescut cu doar 13%. Aproape un sfert din stocul total de locuințe din țară sunt neocupate, iar aceste locuințe variază de la reședințe principale în care proprietarii nu locuiesc permanent, până la case de vacanță sau reședințe secundare lăsate goale, relatează HotNews.ro.
Cele mai multe locuințe goale se află în Capitală, cu un număr de peste 200.000 de unități locative neocupate. Totodată, județele din sudul și vestul țării sunt cele mai afectate de acest fenomen, cu Mehedinți, Caraș-Severin și Vâlcea în fruntea listei. În aceste județe, aproape 40% din locuințele existente sunt neocupate. În termeni absoluți, Capitala rămâne lider, însă în termeni relativi, județele menționate sunt mult mai afectate de problema locuințelor goale.
Județul Iași a înregistrat o creștere semnificativă a locuințelor goale, cu aproape 3 ori mai multe locuințe neocupate față de 2011. De la aproximativ 41.000 de locuințe goale în urmă cu câțiva ani, numărul acestora a ajuns la aproape 130.000. Această explozie a locuințelor neocupate reflectă o tendință mai largă de mutare a populației în alte regiuni ale țării sau chiar în afaceri care nu necesită stabilirea unei locuințe permanente în anumite zone.
Conform statisticilor, mai mult de jumătate dintre locuințele goale sunt în mediul urban (50,3%), iar 80% din casele de vacanță se regăsesc în zonele rurale. De asemenea, majoritatea caselor de vacanță sunt concentrate în județele Prahova, Buzău, Argeș și Cluj. În aceste județe, de regulă, locuințele sunt folosite mai mult pentru relaxare și petrecerea vacanței, dar rămân goale o mare parte din an.
Pe lângă creșterea locuințelor goale, un alt fenomen observat în ultimele statistici este scăderea numărului de locuințe secundare. În 2011, existau 1,25 milioane de locuințe secundare, iar acum acest număr a scăzut la aproximativ 930.000. Această scădere a locuințelor secundare este legată de schimbările comportamentale ale populației și de migrarea către alte zone unde cererea pentru locuințe este mai mare.
Creșterea numărului de locuințe neocupate ridică întrebări importante pentru piața imobiliară din România, dar și pentru economiile locale. Locuințele goale, multe dintre ele fiind în zone periferice sau mai puțin dezvoltate, reflectă o problemă semnificativă privind gestionarea eficientă a resurselor imobiliare și impactul acestora asupra pieței muncii. De asemenea, multe dintre aceste locuințe goale ar putea fi utilizate mai eficient, dacă ar exista o politică națională mai clară în privința locuințelor și d