Anchetă Salvați Copiii: Circa 45% dintre elevi au o viziune optimistă asupra viitorului profesional
Aproape jumătate dintre elevii români chestionați într-o anchetă derulată de Salvați Copiii România au o viziune optimistă asupra viitorului profesional (45,2%), iar majoritatea celorlalți (46,4% din eșantion) se situează într-o zonă a incertitudinii sau a optimismului moderat. Potrivit unui comunicat al Salvați Copiii transmis marți, puțin peste cinci procente (5,4%) sunt pesimiști și aproape 3% nu au o impresie bine conturată cu privire la acest aspect.
În ceea ce privește persoanele în care au încredere pentru ghidarea în alegerea carierei, răspunsurile din ancheta realizată în intervalul 30 septembrie – 13 octombrie 2024, pe grupuri țintă de elevi de clasa a VII-a și a XI-a din unitățile de învățământ selectate pentru a participa la faza pilot a proiectului de orientare vocațională și consiliere în carieră ‘What’s next?’, pe care îl derulează Salvați Copiii și CMBRAE, confirmă gradul mare de încredere acordată părinților în ceea ce privește explorarea înclinațiilor și capacităților personale. Un procent de 74,7% dintre respondenți consideră că părinții îi ajută în mare și foarte mare măsură în această direcție. Cu o diferență semnificativă, urmează resursele și aplicațiile digitale (45,8%) și profesorii de la disciplinele preferate (41,4%).
Ancheta mai relevă că aproape doi din cinci elevi (38,5%), deși au auzit despre Orientare și consiliere în carieră, spun că nu au participat la astfel de activități și mai puțin de un sfert dintre respondenți au indicat că ar fi avut o experiență anterioară în acest domeniu.
Două treimi dintre elevi (66,3%) ar fi dispuși să aloce cel puțin două ore pe lună pentru participarea la activități de consiliere și orientare în carieră.
Dintre specialiștii de la nivelul unității de învățământ, interlocutorii cel mai frecvent indicați sunt consilierii școlari, urmați la mică diferență de profesorii diriginți. Pe de altă parte, și procentul celor care au abordat aceste subiecte cu alți profesori din școală este relativ ridicat.
În ceea ce privește dificultățile pe care elevii le resimt atunci când ar trebui să-și aleagă cariera, teama de eșec este numită pe primul loc – 67,9%, urmată de nesiguranța legată de viitor – 54%.
Salvați Copiii și CMBRAE derulează, cu sprijinul unei bănci, proiectul pilot de orientare vocațională și consiliere în carieră ‘What’s next?’, în anul școlar 2024-2025, al cărui scop este să contribuie la asigurarea accesului elevilor din municipiul București la un proces de consiliere și orientare în carieră de calitate, prin formarea specialiștilor și dezvoltarea de mijloace moderne de informare pentru elevi/părinți/specialiști care să asigure elevilor un parcurs academic și profesional adaptat potențialului fiecăruia, scrie agerpres.ro.