ANPC, recomandări pentru cumpărarea maşinilor second hand

masini4

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au făcut mai multe recomandări pentru achiziţia maşinilor second-hand şi îi sfătuiesc pe cumpărători să se asigure că operatorul economic funcţionează legal.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a venit cu o serie de recomandări, utile la achiziţia maşinilor second hand.
”Asiguraţi-vă că operatorul economic funcţionează legal, deţine/afişează informaţiile necesare şi obligatorii (numărul de înmatriculare în registrul .comerţului, alte registre publice şi codul de înregistrare fiscal etc.); consultaţi recenziile altor cumpărători, în cazul achiziţionării online; inspectaţi atent maşina, atât la exterior, cât şi la interior. Verificaţi uzura butoanelor, volanului, anvelopelor şi alte semne (rugină) care ar putea indica o rulare intensă; comparaţi mai multe oferte pentru acelaşi model şi an de fabricaţie, pentru a înţelege piaţa şi a evita preţuri supraevaluate”, au transmsi comisarii ANPC.
Alte recomandări au fost consultarea unui mecanic de încredere pentru o inspecţie profesională, înainte de achiziţie, cumpărătorul să se asigure că seria de şasiu poansonată pe şasiul sau caroseria maşinii corespunde cu cea din documente, iar pe site-ul RAR poate fi verificat istoricul maşinii şi kilometrajul.
”Puteţi solicita, contracost, un Certificat RAR Auto-Pass, care oferă date oficiale despre reparaţii şi inspecţii tehnice; asiguraţi-vă că preţul este afişat în lei şi conţine toate taxele: întrebaţi dacă preţul include TVA şi dacă există costuri ascunse; asiguraţi-vă că veţi avea garanţie conform legii. Pentru maşinile second-hand, garanţia trebuie sa aibă o durată de minim 1 an de la data livrării bunului; verificaţi dacă garanţia acoperă întreaga maşină, nu doar anumite piese (motor, cutie de viteze etc.); stabiliţi cu vânzătorul procedura de urmat în situaţia care impune punerea în aplicare a garanţiei, inclusiv indicarea service-urilor autorizate RAR”, au mai transmis comisarii ANPC.
Ei îi sfătuiesc pe cumpărători să se asigure că primesc toate documentele necesare:

-documente de provenienta in cazul importului (certificate de conformitate);
-cartea de identitate a vehiculului;
-certificatul de înmatriculare; contractul de vânzare-cumpărare şi/sau factura;
-certificat fiscal;
-certificatul de garanţie; dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate (ITP).

 

Sursa: stirileprotv.ro

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *