„Dragoste la foc mic“, premiat la Cannes în 2023, la Cinematograful „Arta“
![Film Arta](https://www.stirilearadului.ro/wp-content/uploads/2025/02/Film-Arta.jpeg)
„Dragoste la foc mic”/„La passion de Dodin Bouffant” (r. Tràn Anh Hùng), cu Juliette Binoche şi Benoît Magimel, câștigătorul premiului pentru cea mai bună regie la Cannes, în 2023, va fi proiectat la cinematograful Arta din Arad.
Filmul va rula în 14 februarie 2025, de la ora 19.00 iar accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile.
Filmul cineastului franco-vietnamez Tràn Anh Hùng este bazat pe popularul roman al lui Marcel Rouff, „La Vie et la passion de Dodin-Bouffant, gourmet“(The Passionate Epicure), scrisă în anul 1920, iar povestea se consumă aproape în totalitate în bucătărie, lăsând prepararea felurilor de mâncare să contureze, fără a apela la multe dialoguri, portretele nuanţate ale protagoniştilor.
Eugenie (Juliette Binoche), o bucătăreasă fără egal, a lucrat pentru celebrul gurmand Dodin (Benoît Magimel) în ultimii 20 de ani. Odată cu trecerea timpului, practica gastronomiei şi admiraţia reciprocă s-au transformat într-o relaţie romantică. Legătura dintre ei dă naştere unor feluri de mâncare, unul mai delicios decât altul, care îi surprind până şi pe cei mai iluştri bucătari ai lumii. Însă lui Eugenie îi place libertatea şi nu şi-a dorit niciodată să se căsătorească cu Dodin. De aceea, el decide să facă ceva ce nu a mai făcut până acum: să gătească pentru ea.
Tràn Anh Hùng, regizor şi scenarist francez de origine vietnameză, a lucrat la acest film mai bine de şapte ani şi a colaborat în acest scop cu istoricul culinar Patrick Rambourg, precum şi cu renumitul chef Pierre Gagnaire în calitate de consultant. Deţinător al unui restaurant în Paris de trei stele Michelin, Gagnaire oferă în fiecare iarnă clienţilor săi o interpretare de lux a preparatului clasic şi reconfortant pot-au-feu, element central al intrigii din film.
Cu ajutorul acestora şi ţinând cont de perioada în care se întâmplă acţiunea filmului, în urmă cu peste 100 de ani, Tràn Anh Hùng a adus pe marele ecran feluri de mâncare clasice, perfect comestibile, care au necesitat pregătiri de anvergură pentru echipa de producţie.
Pentru a reda cât mai fidel mişcările din bucătărie pe ecran, Gagnaire a gătit pentru Tràn timp de cinci zile, iar pentru prepararea celebrului pot-au-feu şi filmarea acestuia în diferite stadii de pregătire au fost folosite 40 de kilograme de carne, dar şi legume care să arate ca cele din secolul XIX: „Nu la fel de frumoase ca cele de azi, nu au forma aia impecabilă şi sunt pline de pete”, spune Tràn Anh Hùng.
Evenimentele de la Cinematograful „Arta“ sunt organizate de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad.
SINOPSIS
Dramă, Istoric, Romantic, Dragoste
Un film de: Tran Anh Hung
Direcție artistică: Tran Nu Yên Khê
Director de fotografie: Jonathan Ricquebourg
Redactor: Mario Battistel
Design de producție: Toma Baquéni
Costume: Tran Nu Yên Khê
Director Gastronomic: Pierre Gagnaire
Sfaturi culinare: Michel Nave
Sunet: François Waledisch, Paul Heymans, Thomas Gauder
Rating: AP-12 (Acordul părinților pentru copii cu vârste mai mici de 12 ani)
- Bucătăreasa fără egal Eugenie a lucrat pentru celebrul gurmand Dodin în ultimii 20 de ani. Odată cu trecerea timpului, practica gastronomiei și admirația reciprocă s-au transformat într-o relație romantică.
Asocierea lor dă naștere unor feluri de mâncare, una mai delicioasă decât alta, care îi încurcă până și pe cei mai iluștri bucătari ai lumii. Dar Eugenie îi place libertatea și nu și-a dorit niciodată să se căsătorească cu Dodin. Deci, el decide să facă ceva ce nu a mai făcut până acum: să gătească pentru ea.