Cu cât au crescut salariile, în 2024? Acestea sunt județele unde se câștigă cel mai bine

Un excroc de 34 de ani, prins la Pecica

Anul trecut, salariile medii nete ale angajaților din cele mai mari județe din România au crescut cu peste 10%. Capitala conduce detașat în clasamentul veniturilor, dar Clujul și Timișul înregistrează, de asemenea, salarii generoase.
Cu o economie diversificată, un număr mare de angajați în toate sectoarele de activitate și unele dintre cele mai importante centre universitare din țară, Bucureștiul rămâne lider la capitolul salarii. Potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu net din Capitală a ajuns aproape de 6.500 de lei la finalul anului trecut, cu aproape 10% mai mult față de anul precedent.
Pe locul doi în clasament se află Clujul, unde salariile medii nete sunt mai mici cu aproximativ 400 de lei față de cele din București, iar majorările nu au fost la fel de mari. Următorul pe listă este județul Timiș, urmat de Sibiu și Ilfov, unde salariile medii nete au depășit pragul de 5.000 de lei.
„În mod normal, zonele puternic industrializate, orașele mari sunt cu cele mai mari salarii nete la nivel de economie. Industrie foarte puternică, instituții care au sedii în aceste orașe, investitori străini care au afaceri – aceste lucruri se traduc într-o cerere mai mare de forță de muncă pentru salarii mai mari. Vedem o corelația cu centrele universitare – acolo unde ai universități puternice, se vede – piața muncii este mai bine calificată – poate executa sarcini cu un nivel mai mare de calificare”, a transmis Sorin Faur, expert resurse umane.
La polul opus, județele Teleoman și Hunedoara rămân cu cele mai mici salarii medii nete, în jur de 3.800 de lei, scrie Știrile ProTV. Aceleași venituri au și angajații din Vrancea, Vâlcea, Harghita sau Vaslui. „În locurile în care veniturile sunt ridicate, proporția populației este în creștere, iar cei care sunt activi sunt și salariați și aduc cele mai mari venituri la bugetul de stat”, a transmis Daniel Sandu cercetător Universitatea din Fribourg.
România are una dintre cele mai scăzute rate de populație activă din UE, doar 66% față de media europeană de 74%. Creșterile salariale din 2025 vor fi modeste, în jur de 6%, comparativ cu 14% în 2024, din cauza încetinirii economiei și a presiunii inflației.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *