A început forajul primei sonde de exploatare gaze naturale din Neptun Deep

OMV Petrom și Romgaz au început forajul pentru dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud și Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de km în largul Mării Negre.
Conform unui comunicat remis, marți, AGERPRES, proiectul avansează conform planului, cu prima producție estimată pentru 2027. Neptun Deep va contribui la producția de gaze a României cu circa 8 miliarde de metri cubi anual, odată atins platoul de producție.
‘Începerea forajului este un reper important pentru progresul proiectului Neptun Deep – un proiect de importanță strategică pentru România. Prin dezvoltarea acestui proiect, România își poate asigura necesarul de gaze naturale din surse interne și va deveni un jucător important pe piața europeană. În plus, proiectul are o contribuție pozitivă în economia românească – se estimează că va aduce venituri de circa 20 miliarde de euro la bugetul de stat, pe durata de viață a proiectului. Depunem toate eforturile pentru a implementa proiectul Neptun Deep în condiții de siguranță și eficiență, astfel încât să avem primele livrări de gaze în 2027’, a declarat directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, citată în comunicat.
Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare și Producție, a precizat că prima sondă va fi forată pe zăcământul Pelican Sud, situat în ape cu adâncime de circa 120 de metri, rezervorul de gaze fiind situat la circa 2.000 de metri sub fundul mării.
‘Suntem entuziasmați să trecem la următoarea etapă a proiectului Neptun Deep, respectiv forajul celor zece sonde care vor asigura producția de gaze naturale, din care patru pe zăcământul Pelican Sud și șase pe zăcământul Domino. Prima sondă va fi forată pe zăcământul Pelican Sud situat în ape cu adâncime de circa 120 de metri, rezervorul de gaze fiind situat la circa 2.000 de metri sub fundul mării. Estimăm că lucrările de foraj pentru cele zece sonde vor dura până în trimestrul patru din 2026’, a spus Cristian Hubati.
La rândul său, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a subliniat că începerea lucrărilor de foraj reprezintă atingerea unui obiectiv esențial în dezvoltarea proiectului, Neptun Deep fiind de importanță strategică pentru companie.
‘Finalizarea acestui proiect investițional și punerea sa în producția comercială începând cu anul 2027 va consolida profilul grupului Romgaz pe piața energetică din România și din regiune, atât pe dimensiunea producției de gaze naturale, dar și pe segmentele de furnizare și de producție de electricitate. De asemenea, va înscrie pe termen lung activitățile de business ale grupului Romgaz, îi va consolida capacitățile investiționale și va oferi sustenabilitate măsurilor cuprinse în strategia de tranziție energetică’, a afirmat Răzvan Popescu.
Potrivit comunicatului, structurile de ancoraj pentru Pelican au fost instalate cu succes utilizând o tehnologie avansată pentru forajul offshore, CAN-ductor de la Neodrill, care minimizează amprenta totală de mediu a procesului de foraj. Forarea primei sonde este estimată să dureze aproximativ 2-3 luni.