23 noiembrie 2024

Stilul scandinav de design interior−7 secrete de amenajareLive Arad – Știri din Arad

Stilul scandinav în designul interior se traduce prin simplitate și funcționalitate, dar fără a pierde din vedere aspectul estetic. Cei care preferă stilul scandinav în amenajările interioare sunt preocupați și de armonie și liniște, pe lângă un spațiu organizat și funcțional.

În designul de interior în stil scandinav liniile sunt simple, clare și elegante, accentul se pune pe luminozitate iar texturile și materialele sunt la rândul lor naturale, în culori liniștitoare de alb, crem, bej sau gri.

Dacă vrei să-ți amenajezi interiorul casei într-un stil funcțional dar și armonios, care să emane căldură și prospețime, ține cont de câteva aspecte care vor face din locuința ta un spațiu confortabil și primitor.

Țesăturile sunt esențiale

Stilul nordic sau scandinav poate părea ușor de realizat într-o amenajare interioară, fiind relativ nepretențios. Accentul se pune pe confort și utilitate, de aceea țesăturile din materiale cât mai naturale joacă un rol esențial, mai ales pentru senzația de căldură pe care o oferă. Nu uita deci să decorezi paturile și canapeaua din living cu pături și perne în culori și nuanțe cât mai naturale, plăcute ochilor.

     2. Într-un design scandinav, contează felul în care pătrunde lumina în interior

Un apartament amenajat în stil nordic, (scandinav, danez ori finlandez) are, în general, spații destul de mici. De aceea, lumina naturală trebuie să pătrundă din abundență, astfel încât interiorul să pară cât mai generos. Pentru asta, poți renunța cu totul la perdele sau draperii, sau le poți alege în tonuri naturale sau deschise la culoare. Așa, întregul ansamblu se va păstra cât mai aerisit și mai ales amplificat din punct de vedere vizual.

 

          3. Paleta de culori este neutră

Caracteristica principală a unei amenajări interioare în stil scandinav este aceea că mizează pe culori neutre, naturale, care să amintească de contactul cu natura. Mizează pe nuanțe de alb sau crem atunci când alegi mobilierul, pereții și finisajele. Pardoseala este, de obicei, din lemn natural, lamele din lemn sau parchet laminat, în culori deschise sau chiar nuanțe de alb. La fel și pereții deoarece aceste tonalități captează și reflectă cel mai bine lumina.

          4. Atenție la accentele de culoare

Într-o amenajare cu un design interior de tip scandinav aproape că lipsesc accentele de culoare. Acestea pot fi date, de exemplu, de un tablou contrastant pe perete, de un mobilier colorat sau de păturile decorative. Deși aceste note de culoare există, ele sunt în tonalități apropiate de cele naturale: bleumarin, gri deschis sau antracit ori chiar auriu. Poți alege obiecte practice și funcționale în astfel de culori, cum ar fi pernele de pe canapea sau fotolii, anumite piese mici de mobilier sau alte tipuri de obiecte utile, pentru care poți să vezi oferta aici.

         5. Piesele cu design deosebit fac diferența

Stilul de design scandinav pune accent pe liniile simple ale mobilierului, dar și pe funcționalitate maximă. Totuși, o mulțime de designeri ai țărilor nordice și-au pus amprenta asupra acestui stil și au creat piese de mobilier cu design unic. De exemplu, pentru scaune sau fotolii vei întâlni cadre simple, cu linii clare și picioare subțiri, cu spătar arcuit și linii sinuoase și elegante, care le confera un aspect rafinat.

Dacă dorești să-ți completezi interiorul în acest stil nu ezita să alegi astfel de piese cu linii fine și grațioase, în același timp însă practice, robuste și confortabile.

        6. Este important scopul concret al fiecărui obiect

Stilul scandinav pune accent pe funcționalitate și confort; locuințele nu ocupă mult loc din cauza costurilor ridicate pe care le-ar presupune încălzirea sau întreținerea unor suprafețe mari. De aceea, în acest tip de amenajare fiecare obiect de mobilier are un scop concret, practic, ba chiar poți întâlni piese cu dublu rol.

De exemplu, poți folosi o bibliotecă sau o comodă joasă, de mici dimensiuni, care poate avea și rol de a separa două spații distincte din încăpere. Nu vei întâlni, în schimb, multe obiecte cu rol decorativ cum sunt, să spunem, bibelourile. Poți folosi ca și accente decorative tablouri simple, cu rame naturale din lemn sau metal, cu imagini abstracte sau inspirate din natură.

        7. Armonia este esențială

Un spațiu amenajat în stil scandinav este cel al unui decor liniștit și sobru, dar rafinat în simplitatea sa. Paleta de culori este neutră, lemnul în nuanțe deschise și naturale, iar dacă accentele de interior se pun pe nuanțe mai închise (de exemplu, ale mobilierului), fondul sau culoarea secundară trebuie să fie caldă, liniștită. Detaliile minimaliste, liniile fine și drepte sau ușor curbate induc o stare de liniște, calm și armonie.

Dacă îți dorești un decor elegant și rafinat în simplitatea sa, potrivit pentru orice categorie de vârstă, alege un interior amenajat în stil scandinav.

The post Stilul scandinav de design interior−7 secrete de amenajare appeared first on Live Arad – Știri din Arad.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *